Suomessa näyttelijäntyötä voi opiskella kaiken ikäisenä ja tavoitteellisemmin tai ihan vain huvikseen.
Monet koulutukset sopivat alaan tutustuville ilman vaatimuksia pohjatiedoista tai osaamisesta. Oma innostus riittää.
Kansalaisopistot
Kansalaisopistojen teatterikurssit ovat kaikille avoin, matalan kynnyksen tapa lähteä tutustumaan teatteritaiteeseen. Usein lukukauden mittaiset kurssit on suunniteltu niin että päätteeksi esitään näytelmä jota on harjoiteltu kurssin ajan.
Kansalaisopistojen tavoitteena on myös laajempi osallistaminen. Esimerkiksi Pudasjärven U.F.O. musiikkiteatteriesitys toteutettiin paikkakunnan maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten yhteistyönä. Se käsitteli kulttuurien kohtaamista ja tavoitteena oli edistää yhteiseloa.
Lyhyet kurssit
Esiintymistä pääsee harjoittelemaan myös lyhyillä kursseilla joita tarjoavat teattereiden lisäksi myös valmennusyritykset. Suosittuja ovat esimerkiksi improvisaation kurssit, joita usein ohjaa teatterialan ammattilainen..
Näillä koulutuksilla ei välttämättä tähdätä näyttämölle, vaan haetaan esiintymisvarmuutta jota tarvitaan monilla aloilla.
Suomen Harrastelijateatteriliitto järjestää lukuisia kahden päivän mittaisia koulutuksia eripuolilla Suomea. Kursseille osallistuminen ei vaadi liiton jäsenyyttä.
Aihealueina tänä keväänä ovat muun muassa näyttelijäntyön perusteet, teatterin tyylilajit, psykodraama, naamioteatteri, puvustus ja niin edelleen eli tarjonta on monipuolista.
Korkeakouluun ja ammattilaiseksi
Suomessa näyttelijäntyötä opiskellaan korkeakoulutasolla kahdessa yliopistossa: Helsingin Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa ja Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmassa.
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta eli TeaKista voi valmistua teatteri- tai tanssitaiteen kandidaatiksi tai maisteriksi sekä väitellä tohtoriksi useista aihealueista. Koulusta järjestetään myös ruotsiksi.
Näyttelijöiden lisäksi koulusta valmistuu tanssijoita, koreografeja, ohjaajia, alan opettajia ja dramaturgeja.
Tampereen yliopistossa teatterityö kuuluu Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekuntaan. Myös Tampereella voi suorittaa näyttämötaiteen kandidaatin ja maisterin opinnot.
Korkeakoulujen lisäksi myös ammattikorkeakoulut ja opistot tarjoavat esittävän taiteen ohjelmia. Koulutusten kesto ja toteutustapa vaihtelee suuresti. Koulutuksia löytyy muun muassa seuraavista oppilaitoksista:
- Etelä-Pohjanmaan opisto: Teatterin opintolinja
- Työväen Akatemia: Näyttelijäntyön linja
- Turun ammattikorkeakoulu: Teatteri-ilmaisun ohjaaja (sirkus)
- Västra Nylands folkhögskola: Teatterilinja
Lisää koulutuksia löytää esimerkiksi Studentum.fi-palvelusta.
Osallistumalla oppii
Vaikka sanonta, tekemällä oppii, on vähän kulunut, se kuvaa hyvin näyttelijäntyötä ja teatterialaa. Näyttelemään oppii parhaiten näyttelemällä esimerkiksi harrasteteatterissa.
Ammattilaisten ohjaus kuitenkin syventää osaamista. Tätä tietotaitoa koulutusta hankkineet voivat sitten vuorostaan siirtää eteenpäin muille kanssaharrastajille.