Kategoriat
teatteriala

Näyttelijän sivutyöt

Näyttelijän työ on usein hyvin sesonkiluontoista. Joskus voi olla vähän ns. tuuristakin kiinni että pääseekö mukaan isoon produktioon tai peräti vuosia työllistävään televisiosarjaan. Vajaatyöllisyyskin on alalla yleistä.

Suuri osa näyttelijöistä tekeekin erilaisia esiintyjäntöitä myös varsinaisten näytelmien ja elokuvien lisäksi. Joillekin ne voivat muodostua jopa päätoimeksi.

Juontokeikat

juontaja esiintyy

Juontokeikat erilaisissa tilaisuuksissa ovat monelle ammattinäyttelijälle hyvä sivutulojen lähde. Juontajia bookataan tilaisuuksiin yleensä tähän erikoistuneiden palveluiden kautta.

Näissä palveluissa on paljon kilpailua, ja vasta hommasta innostuneen on hyvä kysellä muilta kokemuksia. Riittääkö vähemmän tutulle kasvolle keikkaa?

Tapahtumien koko vaihtelee suuryritysten tilaisuuksista polttareihin. Parhaimmillaan palkkio halutulle juontajalle isommassa yleisötilaisuudessa voi olla varsin hyvä, ainakin tuntipalkkana laskettuna. Esimerkiksi Porin Suomi-areenan juontajien kerrottiin julkisuudessa veloittaneen jopa yli 3000€ tunnilta.

Selvää on että näin rahakkaita keikkoja harvemmin on viikoittain tai edes kuukausittain.

Mainoskasvoksi?

Mainokset voivat olla myös vähemmän tunnetulle näyttelijälle keino saada julkisuutta ja osa portfoliota. Internetin aikakaudella mainos saattaa muodostua ns. viraalihitiksi, eli ihmiset fanittavat niitä ja jakavat mainoksia eteenpäin.

Mainostajalle tällainen ilmainen lisänäkyvyys on tietysti kullanarvoista, mutta myös näyttelijä voi näin saada ainakin sen 15 minuuttia kuuluisuutta. Ja ehkä tämä poikii lisää työtarjouksia.

Esimerkiksi näyttelijä Annika Poijärvi tunnetaan ehkä nykyään paremmin Trivago-naisena kuin lukuisista rooleista televisiossa, elokuvissa ja kansallisteatterissa.

Mainosalan töitä löytyy listattuina erilaisten casting-toimistojen sivuilta. Usein rooli on ennalta rajattu sukupuolen, iän ja jossain määrin myös ulkonäön mukaan.

Suomen näyttelijäliitto on julkaissut suosituspalkat mainoksissa esiintymiseen. Kokonaiskorvauksen laskennassa on tärkeää määritellä esitysoikeudet.

Esimerkiksi televisiomainoksen osalta peruskorvaus kattaa kotimaiset tv-esitykset vuoden ajaksi. Still-kuvat, elokuvateattereiden mainokset, ulkomaiset esitysoikeudet ynnä muut kasvattavat suositeltua korvausta.

Näyttelijäliiton suosittelema minimi kokonaiskorvauksesta internet-mainoksessa esiintymisestä on 4200€. Tämä sisältää yhden vuoden käyttöoikeuden mainostajan omilla sivuilla.

Internetin mainoksissa voi käyttöoikeuksien rajaaminen olla haastavaa. Mainokset kun siellä näkyvät väistämättä myös kansainvälisesti ja elävät myös osin omaa elämäänsä mahdollisten jakojen myötä.

Suomalaisia näyttelijöitä ja julkkiksia on palkattu myös ulkomailta käsin mainostamaan suomalaisille suunnattuja palveluita. Esimerkiksi rahapeliyhtiöt ovat hyödyntäneet tuttuja kasvoja sivustoillaan. (ks. vaikkapa uuden Gigapotti-nimisen kasinon sivut)

Koulutukset ja valmennukset

koulutus

Varsinkin näyttelijöille jotka ovat hankkineet teatterialan korkeakoulutusta, mahdollisesti teatterialan pedagogin koulutuksen, voi löytyä koulutusta myös varsinaisten näyttelijäkurssien ulkopuolelta.

Yritykset järjestävät etenkin avainhenkilöille ja myyntityössä toimiville valmennuksia joissa opetetaan muun muassa itseilmaisua, esiintymistä ja puhetaitoa.

Yksi suosittu opetusmetodi ovat erilaiset improvisaatioharjoitukset. Näitä tehdään toki myös ihan huvikseen, mutta monissa työrooleissa luovuuden ja sanavalmiuden kehittäminen on hyödyksi.

Samoin kuin juontokeikat ja mainosalan työt, myös kouluttajat toimivat usein erilaisten välityspalveluiden kautta. Toki alalla on myös päätoimisia valmentajia, usein silloin itse yrityksen omistajina.

Freelance-työ

Suurin osa näyttelijöistä tekee keikkatyöt freelancerina, eli ei ole työsuhteessa asiakkaaseen ja välitystoimistoon. Jos on kyse yksittäisistä, satunnaisista töistä, voi laskutuspalvelu olla helpoin vaihtoehto. Vakituisemmassa toiminnassa oman yrityksen perustaminen tulee kyseeseen.

Näyttelijäliiton sivuilta löytyy hyvä veroneuvonta-osio verovähennysten tekemiseen ja verojen ilmoittamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *